COPILUL SI VITAMINELE

1  Vitaminele sunt substante organice, care in cantitati foarte mici sunt indispensabile catalizarii metabolismului celular si deci absolut necesare cresterii si dezvoltarii armonioase a copilului.

  Absenta vitaminelor din alimentatia copilului determina aparitia unor tulburari caracteristice numite hipovitaminoze sau avitaminoze. Organismul copilului poate sintetiza foarte putine vitamine: vitamina D3 in piele, vitamina K si unele vitamine din grupul B in intestin. Cele mai multe vitamine se gasesc in alimentele de origine vegetala, unele aflandu-se si in cele de origine animala ( provenind tot din plantelecu care s-au hranit animalele ).

  Vitaminele se absorb prin intestinul subtire si prin piele, eliminarea lor facandu-se prin rinichi, pe cale intestinala si mai putin prin piele.

  Hipovitaminozele si avitaminozele se pot produce: prin carenta de aport alimentar, prin absorbtie digestiva deficitara, disbacterioza intestinala ( dupa administrarea de antibiotice), prin tulburari de asimilare in unele stari patologice ale organismului, desi aportul alimentar este corespunzator, prin cresterea necesarului de vitamine.

Clasificarea vitaminelor

  In raport cu caracterul fizic conferit de solubilitatea lor in diferiti solventi, ele au fost impartite in doua categorii:

a)   Vitaminele hidrosolubile: vitaminele complexului B ( in numar de 11) si C.

b)  Vitaminele liposolubile: vitaminele A, D, E si K.2

Carente in vitamine hidrosolubile

1. Vitamina B1 (tiamina) se pierde usor in procesul de pregatire a hranei, este distrusa de alcaline. Avitaminoza B1 produce boala numita beri-beri larg raspandita in Asia unde predomina alimentatia cu orez decorticat. Nu se intalneste la noi.

  Vitamina B1 se gaseste in alimente de origine animala cat si vegetala, in cantitati mai mari in boabe necojite de cereale, paine neagra integrala, legume uscate, boabe, nuci, alune zarzavaturi, fulgi de ovaz. In cantitati mai mici se afla in carne, galbenus de ou, lapte, peste.

2. Vitamina B2 (riboflavina) rezistenta la caldura dar sensibila la alcaline si foarte sensibila la lumina. Lipsa vitaminei B2 duce la manifestari cutanate, ale mucoaselor si manifestari oculare. Semnele oculare constau in senzatie de arsura, fotofobie, hiperemiea corneei si a conjunctivei. Vitamina B2 participa la sinteza hemoglobinei.

  Se pot constata si unele tulburari nervoase, oboseala, dureri ale membrelor superioare, o scadere a imunitatii, la sugar se constata oprirea cresterii.

  Gasim vitamina B2 in alimente de origine animala (ficat, ou, lapte) si vegetala: frunze verzi, spanac,varza.

3. Vitamina PP (niacina, vitamina B3 pelagropreventiva) este o vitamina termosensibila. Avitaminoza PP este pelagra. Pelagra se mai numeste boala celor trei D: dementa, dermatita, diaree. Apare la persoanele ce se alimenteaza unilateral cu porumb. Pelagra se poate manifesta si la sugar prin: anemia, tulburari digestive, scadere in greutate, intarziere in crestere, lipsa apetitului, insomnie iritabilitate.

  Se gaseste in : drojdie de bere, lapte, carne, mazare verde, cereale, fructe.

34. Vitamina B6 (piridoxina) este o vitamina rezistenta la caldura dar distrusa de lumina. Lipsa acestei vitamine duce la tulburari nervoase, ameteli, slabire musculara, tulburari in formarea globulelor rosii, caderea parului, scaderea rezistentei organismului la infectii. La sugar mai ales daca este alimentat cu lapte de vaca se pot produce convulsii, anemie.

 Vitamina B6 se gaseste in: germeni de grau, tarate, spanac, varza, sfecla, mere, pere, drojdie de bere, carne, lapte, galbenus de ou.

5. Acidul folic (vitamina B9) are rol in metabulismul nucleoproteinelor, intervenind in procesele hematoformatoare, in procesele de crestere. Deficienta duce la anemie megaloblastica. Esential in cresterea si dezvoltarea copilului. Inca de dinainte de a se naste, bebelusul are de beneficiat de pe urma lui, iar dupa nastere acesta trebuie furnizat din plin micutului, in special prin alimentatie.

  Surse bogate in acid folic sunt toate vegetalele cu frunze verzi- spanac, brocoli, sparanghel, stevie, salata, pastaile, morcov, fructele si sucul de citrice.

6. Vitamina B12 (ciancobalamina) – se distruge prin fierbere. Avitaminoza B12 este anemia pernicioasa, caracterizata prin limba rosie dureroasa, tulburari gastrointestinale, nevroze si anemie megaloblastica Biermer. Vitamina B12 este necesara pentru functia normala a tuturor celulelor.

  Se gaseste in alimente ca: galbenus de ou, branza, lapte, carne de peste, orez nedecorticat, morcovi, spanac.

7. Vitamina C (acid ascorbic) este o vitamina usor distrusa de caldura, de agenti antioxidanti si substante alcaline. Avitaminoza C produce boala numita scorbut.

Are rol in cresterea puteri de aparare a organismului impotriva infectiilor.

  Surse de vitamina C gasim in zarzavaturi si fructe crude: macese (mai ales), piersici, citrice. Nou nascutul are rezerve de vitaminaC  in organe mai ales in suprarenale.

Carente in vitamine liposolubile8

1. Vitamina A – are rol important in reglarea metabolismului bazal si stimulatea vitalitatii tesuturilor epiteliale mucoaselor si tegumentelor, in functia vizuala, in reglarea functiei digestive, ficatului, rinichiului si mai ales a sistemului nervos. In avitaminoza sunt dominante modificarile oculare: tulburari de adaptare a ochiului, tulburari de vedere, lacrimare, fotofobie, edem al pleoapelor…

  Surse de vitamina A: peste, lapte, galbenus de ou, spanac, morcov, cartof, ardei gras, patrunjel, dovleac, caise,pepene…

2. Vitamina D – carenta vitaminei D duce la rahitism, care se defineste ca o tulburare a procesului de mineralizare a oaselor. Rahitismul deduteaza la varsta de 3-6 luni pana la 2 ani. Forma precoce poate apare la prematuri (2-3 luni de viata)ce au necesitati crescute de vitamina D si minerale, datorita cresterii rapide a acestora.

  Inainte de descoperirea vitaminei D s-a constatat ca in special copii sufereau de curbarea picioarelor, dezvoltarea anormala a oaselor. Aceasta boala a fost considerata ca ,,opera Diavolului”. La adulti carenta duce la osteomalacie.

  Surse de vitamina D se gasesc in putine alimente: galbenus de ou, sardina, unt, untura de peste. Organismul poate obtine vitamina D prin expunere la soare, lumina poate transforma substanta din piele – provitamina- in vitamina D.

3. Vitamina E (tocoferol) – intervine in functionarea normala a glandelor sexuale participand la metabolismul organelor de reproducere, mentine integritatea si structura normala a testicolelor si ovarelor, asigura dezvoltarea normala a sistemului nervos si a muschilor precum si a fatului.

 9 Vitamina E se gaseste in: uleiurile din boabe (germeni) de cereale, lapte, unt, faina, galbenus de ou, nuci, alune, legume cu frunze verzi, masline.

4. Vitamina K (vitamina antihemoragica) – contribuie la formarea protrombinei in ficat, favorizeaza procesul de coagulare al sangalui. Participa la reglarea functiilor hepatice si la protectia dintilor. Lipsa vitaminei K favorizeaza aparitia sindroamelor hemoragipare.

  La nou nascuti exista o avitaminoza K fiziologica, explicata prin lipsa sintezei vitaminei K in intestin, flora intestinala fiind aproape inexistenta, laptele matern neavand deloc vitamina K. Gasim vitamina K in: spanac, rosii, varza, morcovi, urzici, salata, ficat, galbenus de ou, conopida, brocoli.

  Vestea imbucuratoare este ca exista tratamente naturiste oferite de firma CaliVita International. Va recomand urmatoarele produse:4

-Noni Organic  – 1/2-0-1/2 capace cu 1/2h inainte de masa, 3 luni continuu, intareste sistemul imunitar al copilului, protejeaza sistemul nervos, asigura cresterea normala.

5-Infant Formula - 1 ml dimineata, administrate in ceai, 2 luni continuu, asigura un aport optim de vitamine in organismul sugarului si copilului asgurandu-i o crestere si dezvoltare normala

- Liquid C+ Biflavonoids with Rose Hips – 2,5 ml, se poate 6administra in apa, suc sau alimente, 3 luni continuu, asigura un aport optim de vitamina C combatand semnele aparitiei scorbutului.

7- D – drops – 3 picaturi dimineata administrate in lichid, participăla formarea sănătoasă a oaselor şidinţilor,din perioada fetală până la bătrâneţe.
        Aceste produse sunt distribuite de CaliVita International din SUA si nu au efecte secundare.

 Pentru comenzi  

Calio.ro   va sta la dispozitie

sunati la telefon: 0743-013.820 sau

e-mail: dumitru.elena25@yahoo.com

 Pentru sanatatea copilului tau,,

Elena

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s